Toepassingsinstructie gespoten kurk

TOEPASSINGSINSTRUCTIE GESPOTEN KURK VAN LIQUID-KURK®/SUBERLEV

Technologische toepassingsinstructie

De te behandelen ondergrond dient stevig en gezond te zijn. De ondergrond mag vochtig zijn, maar niet nat. Niet toepassen op een stoffige ondergrond of een ondergrond met afbladderende verf. In geval van een toepassing op de afschilferende of gebarsten bezetting, moet u de ondergrond waar nodig: herstellen of indien nodig vernieuwen.

Spuiten van Liquid-Kurk®/Suberlev kurk.

Voor het aanbrengen van spuitkurk is het noodzakelijk om de oppervlakte te reinigen en waar nodig te herstellen of te vernieuwen. Bestaande scheuren kunnen worden opgevuld met Thermal Filler van Suberlev.  Indien van toepassing en/of in geval van schimmel kan u gebruik maken van Fungilev van Suberlev. Afhankelijk van type ondergrond en omgevingstemperatuur zal de droogtijd variëren.

Dergelijke bewerking wordt vaak aanbevolen bij goed weer. Plotse regen, zal het werk niet altijd bederven, maar de droogtijd zal vertragen. Klanten kunnen altijd terecht bij gecertificeerde Liquid-Kurk installateurs voor bijkomende informatie.

Spuitkurk wordt door een speciaal apparaat of pistool aangebracht. Deze kan worden aangeschaft bij Liquid-Kurk. Bepalende factoren zoals omgevingstemperatuur, druk van de compressor alsook afstand tot het te bekleden oppervlak is afhankelijk van de ervaring van de installateur. Opgeleide en ervaren installateurs die met Liquid-Kurk werken, weten snel hoe gespoten kurk toe te passen met het gewenste resultaat.

Het is niet aan te raden om een druk te gebruiken boven de 7 bar (de druk ligt meestal tussen de 2 en 4 atmosferen) tenzij dit vereist is door de type van afwerking. Afstand tot de te spuiten oppervlakte minder dan 25-30 cm of boven de 70-80 cm wordt afgeraden.

Een te hoge druk en een te korte afstand ten opzichte van het te behandelen oppervlak kan een effect van “stuiteren” veroorzaken. Hierdoor zal veel van het materiaal worden afgeketst  en zullen de onvolmaaktheden alsook de te dunne laag van het afgewerkte oppervlak na het drogen, op lange termijn geen garantie bieden voor een goede bescherming van de ondergrond.  

Een lage druk creëert een omgekeerd effect waardoor met een te korte afstand tot de te behandelen ondergrond een ongelijk ogende dikte laag wordt geplaatst, in dit geval zal er geen fijne afwerking mogelijk zijn, met als gevolg “zwemvijvers”. Perfect advies en afwerking, dus service zal worden geleverd door de erkende installateurs van Liquid-Kurk. Hun werk en inzet garandeert u telkens het beste resultaat.

De benodigde druk bij een te grote afstand zal zorgen voor een slechte dosering tijdens het aanbrengen van Liquid-Kurk/Suberlev producten, met als resultaat vaak een overmatige verspilling van Liquid-Kurk/Suberlev.

De hand van de specialist moet gelijkmatig bewegen, zonder pauzes, wat kan worden bereikt met ervaring waarover de erkende installateurs van Liquid-Kurk beschikken. In het algemeen is het noodzakelijk om de doorstroming te voeren over het oppervlak. Het aanbrengen van een uniforme laag van het product tot ongeveer 1,5mm. Het drogen is ideaal ongeveer 6 tot 8 uur. Voor de uniforme aanbrenging van de tweede of volgende laag zal de kurk na het drogen zijn definitieve kleur benaderen waardoor het visueel mogelijk wordt om de mogelijke imperfectie van de toepassing op te merken. Er kunnen meerdere lagen op elkaar worden aangebracht om tot een perfect resultaat te komen.

Bijkomende instructies op aanvraag.